Den Haag, Noordwal-Veenkade

Toegang en uitgang voor volautomatische autoberging

De feiten
locatie: Den Haag, Noordwal-Veenkade
functie: Toegang en nooduitgang autoberging
realisatie: 2014
opdrachtgever: Palis
toegepast: Automatisch luik

In het verleden is in het centrum van Den Haag de gracht tussen de Torenstraat en Prinsessewal  gedempt. Het water verdween in een ondergrondse duiker. De vrijgekomen ruimte werd gebruikt als parkeerplein. Begin deze eeuw heeft de gemeente Den Haag besloten de oorspronkelijke gracht te herstellen.

Parkeerterrein wordt garage
Met het terugbrengen van de gracht zouden alle parkeerplekken verdwijnen. Omdat de nabije omgeving onvoldoende alternatieve ruimte bod is er besloten om onder de gracht een parkeergarage te bouwen. Doordat er weinig ruimte was voor de gebruikelijke hellingbanen heeft men de gekozen om een volautomatische autoberging (VAB) te realiseren. Een bezoeker parkeert de auto in een lifthuisje waarna de robot het voertuig automatisch ondergronds stalt. Door deze aanpak komen er geen bezoekers in de garage en zijn er geen trappen en persoonsliften nodig.

Toegang in maaiveld
Voor onderhoudsmedewerkers zijn er nog wel toegangsvoorzieningen nodig en dient er voor de medewerkers ook de beschikking te zijn over een vluchtweg om bij calamiteiten het gebouw te kunnen verlaten. Door het ontbreken bovengrondse voorzieningen zijn er diverse luiken in het maaiveld aangebracht. Deze dienen als toegang en vluchtmogelijkheid. PUTkast techniek is gevraagd deze speciale luiken te ontwerpen, produceren en aan te brengen. Doordat de luiken voorzien zijn van doorlopende bestrating vallen de luiken nauwelijks op in het straatbeeld. 

Contact
Nieuwsgierig geworden wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact men ons voor een vrijblijvende afspraak om van gedachten te wisselen.

Terug naar het overzicht