Leiden, Garenmarkt

Binnen 20 seconden open

De feiten
locatie: Leiden, Garenmarkt
functie: Noodluik parkeergarage
realisatie: 2020
opdrachtgever: Combinatie Parkeergarages Leiden
toegepast: Automatisch luik

De gemeente Leiden heeft de bereikbaarheid van de binnenstad verbeterd door aan de rand van het historische centrum een nieuwe parkeergarage te laten bouwen. De nieuwe garage onder de Garenmarkt bestaat uit vijf lagen en biedt ruimte aan 425 parkeerplekken.

Veel groen
De vrij gekomen ruimte op het plein is geheel opnieuw ingericht. Ruim 2.300 vierkante meter is groen ingericht en zijn 35 nieuwe bomen geplant. Het plein is een prettige groene verblijfsruimte geworden voor inwoners en bezoekers.

Noodtrappenhuis
De reguliere uitgang voor voetgangers bevind zich aan de zijde van de in- en uitrit van de garage. Hier is een toegangsgebouw geplaatst waar onder meer de trappen en liften zijn ondergebracht. Aan de andere zijde van de garage diende een noodtrappenhuis aanwezig te zijn. Het noodtrappenhuis biedt de aanwezigen de mogelijkheid in geval van een calamiteit de garage veilig te verlaten. Omdat  de omgeving niet verder verstoord mocht worden was er geen ruimte voor een tweede gebouw waarin het trappenhuis is ondergebracht.

Automatisch noodluik
De uitgang van het noodtrappenhuis is afgedicht met een automatisch luik. Door eerdere ervaring is PUTkast techniek gevraagd om het ontwerp en realisatie van dit noodluik te verzorgen. De afdichting bestaat uit één geheel dat middels elektrisch aangedreven hydraulische cilinders binnen 20 seconden volledig opent. Het luik wordt automatisch bediend door de centrale van de garage. In geval van een calamiteit of brand wordt het luik direct geopend. Ook is het mogelijk om via een noodknop aan de binnenzijde van het trappenhuis het luik te openen. Het luik is uitgerust met de nodige beveiligingen en kan ook zonder elektrische spanning functioneren. Hierdoor werkt het noodluik volledig autonoom.

Contact
Nieuwsgierig geworden wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact men ons voor een vrijblijvende afspraak om van gedachten te wisselen.

Terug naar het overzicht