Wijchen, Station

Autonoom werkend automatisch noodluik

De feiten
locatie: Wijchen, station
functie: Nooduitgang parkeergarage
realisatie: 2017
opdrachtgever: BAM Infra
toegepast: Automatisch luik

Door een toenemend aantal treinreizigers voldeed het parkeerterrein met fietsenstalling naast het treinstation van Wijchen niet meer. De gemeente wil een onbelemmerd gebruik van het openbaar vervoer stimuleren en heeft besloten naast het station een ondergrondse parkeergarage te bouwen met op het dak een riante fietsstalling die veel meer capaciteit beidt.

Ontwerp
De nieuwe parkeergarage (drie lagen) biedt ruimte aan zo’n 220 auto’s en de fietsenstalling kan circa 1.000 fietsen bergen. In het ontwerp is rekening gehouden met de inpassing van het gebouw in de omgeving. Zo mocht het dak van de fietsenstalling niet boven het bestaande stationsgebouw uitkomen. Het dak van de fietsenstalling is geheel uitgevoerd met zonnepanelen.

Noodtrappenhuis
De reguliere uitgang voor voetgangers bevind zich aan de zijde van de fietsenstalling. Aan de andere zijde van de garage diende een noodtrappenhuis aanwezig te zijn. Die biedt aanwezigen de mogelijkheid in geval van een calamiteit om de garage veilig te verlaten. Omdat het gebouw niet de omgeving mocht verstoren was er geen ruimte voor een opbouw waarin het trappenhuis is ondergebracht.

Automatisch noodluik
De uitgang van het noodtrappenhuis is afgedicht met een automatisch luik. Door eerdere ervaring is PUTkast techniek gevraagd om het ontwerp en realisatie van dit noodluik te verzorgen. De afdichting bestaat uit één geheel dat middels elektrisch aangedreven hydraulische cilinders binnen 20 seconden volledig opent. Het luik wordt automatisch bediend door de centrale van de garage. In geval van een calamiteit of brand wordt het luik direct geopend. Ook is het mogelijk om via een noodknop aan de binnenzijde van het trappenhuis het luik te openen. Het luik is uitgerust met de nodige beveiligingen en kan ook zonder elektrische spanning functioneren. Hierdoor werkt het noodluik volledig autonoom.

Contact
Nieuwsgierig geworden wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact men ons voor een vrijblijvende afspraak om van gedachten te wisselen.

Terug naar het overzicht